Hírek-aktuális

 

 

 

XXL méretű ergonómia, avagy hogyan könnyítsük meg a villanyszerelő munkáját

2020-09-29

A villanyszerelők esetében a professzionalizmus nem csupán tudást, tapasztalatot és magas szakmai képesítést jelent, hanem szerszámokat is, amelyek lehetővé teszik ezen készségek hatékony alkalmazását a munkavégzés során. A WIHA ebben segít.

Mérhető, hogy mekkora a jelentősége a megfelelő felszerelésnek egy építkezésen, vagy, hogy milyen következményekkel járhat annak hiánya.

Az idő pénz...
wiha_5_250_250A megfelelően felszerelt szerszámostáska pedig időt takarít meg. A nap folyamán a zökkenőmentes munka elősegíti az ütemtervből adódó határidők betartását, mind heti, mind havi viszonylatban, mind pedig az egész projekt szintjén. A különböző igényekhez, követelményekhez és alkalmazási területekhez igazított szerszámkészlet jelenti a legjobb befektetést a minőség, a sebesség és a munkaterületi rend fenntartása terén – anélkül, hogy szükség lenne a megfelelő szerszám keresésével járó mikro-szünetekre, vagy a hiányuk okozta hosszabb leállásokra.
Milyen megtakarításokat hozhat még a megfelelő szerszámokba történő befektetés? A precíz tervezés, fejlesztés alapján, minőségi anyagokból gyártott professzionális szerszámok egyrészt megakadályozzák beszereléskor az elemek károsodását, továbbá minimálisra csökkentik az esetleges javítások és módosítások szükségességét. A magas minőség tartós befektetést is jelent. A jó szerszámok azok, amelyek az elkövetkező néhány évben nem használódnak el és nem deformálódnak, így nincs szükség ciklikus kiadásokra a korai elhasználódás miatt. Végül, de nem utolsósorban a munkavállalók egészségének védelme a hibás eszközök hosszú távú használatának következményeivel szemben a legfontosabb szempont. Ez nemcsak a balesetek elleni védelmet, hanem a foglalkozási megbetegedések okozta hosszú távú kiesések megakadályozását is jelenti.

Változások? Csak jobbra!
wiha_4_250_250Hiba lenne azt hinni, hogy az építőipar nem változik és a tíz évvel ezelőtt működő megoldások teljes mértékben megfelelnek a jelenlegi normáknak és szabványoknak. A modern technológiák folyamatos és szinte ugrásszerű fejlődése, valamint a szerkezeti elemek méretének fokozatos csökkenése arra készteti a szerszámpiacot, hogy alkalmazkodjon ezen változások típusához és üteméhez. Az új technikai kihívások mellett a tervezés általános megközelítése is megváltozik, egyre inkább alkalmazott-orientálttá válik, és prioritást élvez a munkahelyi egészség és kényelem. Ebből a szempontból a jó szerszámtáska nemcsak olyan kéziszerszámok teljes készletét jelenti, mint csavarhúzók, fogók, kábelek megmunkálására szolgáló szerszámok vagy mérőeszközök. A professzionalizmus meghatározója már nem az eszközök széles választéka, hanem azok minősége és optimalizáltsága. Az általános minőséget egyéni előnyökre bontva, képesek vagyunk meghatározni a szerszámok változásának irányát.
„A villanyszerelőknek szánt modern megoldások jelenlegi tervei olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint pl. az egyes szerszámok súlyának csökkentése, az egyes készletek multifunkciós eszközökkel való leváltásának lehetősége, vagy az egyes elemek, például a markolatok különféle típusú munkákra – nedves, olajos területeken vagy sérüléseknek különösen kitett eszközökkel végzett munkára – való adaptálása.” – sorolja Maja Sikorska a Wiha marketing osztályáról. A gyakorlatban a Wiha megoldásai számos innovációt tartalmaznak, mint például a speciális SoftFinish csavarhúzócsalád, amely lehetővé teszi többek között a jobb erőátvitelt a kézről a szerszámra, minimalizálva az izmok terhelését behajtáskor vagy kihajtáskor, vagy a többcélú TriCut szerelőfogó, ahol a markolatba integrált kemény és lágy zónákkal, ívelt véggel ellátott részei megakadályozzák, hogy az ujjak lecsússzanak róla nehezen elérhető helyeken történő munkavégzés során. Maga a projekt úgy lett kialakítva, hogy 3 funkciót kombináljon egy szerszámban, és 60%-kal csökkentse a készlet térfogatát, valamint 50%-kal a súlyát. Az ismert megoldások kisebb változásai révén a munka eredményesebbé válik, és a munkáltató biztos lehet abban, hogy a munkavállaló a közeljövőben nem szenved olyan sérülést, amely megakadályozza őt feladatainak ellátásában.

Még inkább munkára kész táska
A Wiha XXL II modellhez hasonlóan az új Wiha III szerszámostáska magját szintén a villanyszerelők által díjazott, bevált tartalom képezi – több mint 100 ergonomikus, tanúsított és szigetelt speciális szerszám.
Újdonság az előző kiadáshoz képest a praktikus ElectricVario Family szerszámkészlet, amely többek között egy SlimVario electric bittartóval vagy SoftFinish electric markolattal ellátott csavarhúzóból áll. Ez akadálytalan és teljes mértékben szigetelt hozzáférést biztosít a mélyen fekvő csavarokhoz. A készlet egy PicoFinish precíziós csavarhúzóval lett kiegészítve, amely hosszú, vékony markolattal és egy könnyen forgó végsapkával van ellátva, így az ellenállás nélkül forgó sapkának köszönhetően tökéletes az érzékeny elemek, precíziós mechanika szerelése esetén. Figyelemre méltó 2020-as újdonság a VoltTester is, egy egypólusú, érintésmentes feszültségvizsgáló készülék beépített, nagy fényáramú LED lámpával lehetővé teszi a gyors ellenőrzést 12–1000 V AC tartományban, valamint egy speciális, megfelelően kiegyensúlyozott kalapács villamossági szakemberek számára, U-alakú kalapácsfelülettel a szűk helyeken való optimális hozzáférés érdekében. A rendszert az innovatív Wiha-koncepción alapuló jól ismert fluoreszkáló bitek, a hatszögű csavarokat mágnes használata nélkül megtartó MagicRing funkcióval rendelkező nyeles kulcs és a pontos vízmérték egészíti ki.
wiha_6_250_250Az XXL bőrönd új változata nemcsak tartalmával lepi meg a felhasználót. „A legkelendőbb termékünk következő változata magába foglalja a rendszer teljesen felszerelt műhely irányába való bővítését. Új funkcionalitásokat vezettünk be, amelyek célja a még nagyobb mobilitás, valamint a multifunkciós jelleg növelése.” – mondja Sikorska Maja, a változások irányával kapcsolatban. Az ergonómia és a munka hatékonyságának javítása szempontjából a legfontosabb módosítások a következők: a láda fedele olyan vezetősínekkel van ellátva, amelyek lehetővé teszik a szerelési anyagok méretre vágását, valamint akár 6 munkamagasság beállítását (4 ülő és 2 álló helyzetben). wiha_8_250_250A Wiha XXL III bőrönd sikerrel használható fellépőként, székként vagy állványként. Maximális terhelhetősége 150 kg és minden körülmények között kényelmet biztosít – most ráállhat, ráülhet vagy nekitámaszkodhat a szerelő. Ha gyorsan és gyakran az építkezéssel járó kaotikus körülmények között kell dolgozni, a termék multifunkciós jellege ideális partnerré teszi a bőröndöt, amely helyben megoldja a logisztikai problémák egy részét, a továbbfejlesztett szerszámkészlet pedig még jobb felkészültséget biztosít az esetleges telepítési nehézségekre.
A munkaergonómiának A-tól Z-ig kell biztosítania az építkezésen az egyes feladatok elvégzésének kényelmét, különös tekintettel a munkahelyi egészség és biztonság alapelveire, ezért az összes megoldásnak – nemcsak a villanyszerelőknek szánt megoldásoknak – XXL méretben kell rendelkezésre állnia. A Wiha XXL III szerszámostáska éppen ezért jó lépés a jobb munkavégzés irányába.

Hírlevél

Hírlevelünk havonta kétszer friss hírekkel, hasznos szakmai információkkal szolgál!

feliratkozás

Előfizetés

Legyen naprakész szakterületén! 
Fizessen elő Ön is szaklapunkra!

bővebben
Archívum
bővebben
Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége Magyar Elektronikai Egyesület Óbudai Egyetem Kandó Alapítvány Világítástechnikai Társaság Magyar Épületgépészek Szövetsége Proidea Proidea